Sos Spaghetti/Danie meksykańskie
Spaghetti na jakieś może 4, może 8 porcji, zależnie jak kto głodny
- 500g mięsa mielonego – wołowe, wołowo-wieprzowe lub jakieś inne
- 3 cebule (może być mniej)
- ząbek czosnku
- 2 puszki pomidorów lub jakieś 500g świeżych, dojrzałych pomidorów
- ewentualnie koncentrat pomidorowy
- bazylia i oregano
- paczka makaronu
W wersji meksykańskiej dodatkowo:
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- łyżka łagodnej papryki w proszku
- papryka ostra w proszku – ok 0,5 płaskiej łyżeczki by było delikatnie ostre. Można więcej lub w ogóle
- 1 papryka świeża
Cebulę kroimy drobno i smażymy wg preferencji – im dłużej tym mniej ostra, a bardziej słodka. Odlewamy od niej tłuszcz. Kto nie lubi kawałków cebuli ten przeciska ją przez wyciskarkę do czosnku. Na tę samą patelnie wrzucamy pomidory. Jak świeże to pokrojone w kosteczkę, z puszki to takie już pokrojone. Można dodać trochę wody. Dusimy to aż pomidory się całkiem rozmiękną. Potem można potraktować to blenderem, ale jakoś mi się nigdy nie chciało.
Gdy się tak dusi i dusi to smażymy mięso – jeśli ma niewiele tłuszczu to smażymy na niewielkiej ilości oleju, jak jest tłuste to na suchą patelnie. Po usmażeniu na brązowawo (ok 8-10 minut?) odlewamy łyżką z patelni wszystko co z tego mięsa wypłynęło.
Jak już się ładnie pomidory rozgotują dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i bazylią. W tym momencie, zależnie od intensywności pomidorów, można dodać trochę koncentratu. Zagotowujemy mieszając.
W wersji meksykańskiej:
Gdy duszą się pomidory obsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, tak by się zeszkliła. Do pomidorów dodajemy paprykę w proszku.
Po dodaniu mięsa i zagotowaniu dodajemy rzeczy z puszek i zeszkloną paprykę. Dalej tak samo.
Makaron robimy jak makaron.
Podając sypiemy na wierzch oregano, a jak chce się być grubym, to można między makaron i sos dodać plasterki sera.