Pizza – ciasto i sosy
Ciasto (około 850g, kolejność wrzucania jak poniżej):
- 290g letniej wody(nie ciepła i nie zimna xD) – jakieś 25-30 stopni
- 30g oliwy z oliwek
- 15-25g drożdży (jak chcesz dokładnie to 19g)
- 500g mąki
- 5g soli
Wszystko po kolei do automatu, przy czym po wrzuceniu drożdży wymieszaj je i dopiero jak się rozpuszczą to mąkę i sól. Następnie do automatu na wyrabianie ciasta. Musi wyrosnąć, wyjęcie wcześniejsze spowoduje, że ciasto może być bardziej klejące i lejące. Wyciągasz na obsypaną mąką stolnicę czy inną deskę i zagniatasz. Ręce sobie w mące zrób, nie będzie tak się kleić. Potem dzielisz na kawałki (mi najlepiej wychodzi na 6 po około 140g) robisz kulki, kładziesz na desce z mąką, dajesz troszeczkę mąki na to a następnie ściereczkę (czystą!).
Od razu zacznie rosnąć, po kilku minutach możesz wyjąc pierwszą kulę i najpierw ręcznie ją spłaszczyć, pilnując, by była okrągła. potem wałek lub podrzucanie. Kładziesz na obsypanym mąką papierze do pieczenia. Na to sosiki, serki i inne takie.
Piec w piekle kilka minut. Najlepiej na kamieniu bez papieru. Jak nie ma kamienia to na blaszce i na papierze, chociaż wtedy takiego piekła nie ustawiaj.
Sosik pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- pół łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
Sosik czosnkowy:
- słoik majonezu
- mniej więcej tyle samo śmietany (lub jogurtu, jak ma być lżejsze)
- czosnku 3 ząbki lub więcej
- pieprz, sól